Entrevista a l'administrador d'Escaquejant

Fa unes setmanes vaig enviar a l'administrador de la pàgina web Escaquejant unes preguntes per a una entrevista amb la finalitat de compartir amb els lectors dades sobre la seva meravellosa comunitat.

Escaquejant és una pàgina web d'escacs en línia en català, on es pot jugar sense presses. Inclou, entre moltes altres opcions:
  • La possibilitat de jugar al ritme que es prefereixi: en línia o online, coincidint amb el contrincant, o de manera diferida o offline, movent i desconnectant després.
  • La resolució d'un problema diari, generalment proposat pels mateixos usuaris.
  • Una gran diversitat de variants dels escacs:
Modalitat Fischer - Random: Consisteix en distribuir aleatòriament les peces de la primera fila del tauler. Excepte l'enroc, que és il·legal, la normativa dels escacs segueix invariable.

Modalitat Fischer - Random

Modalitat a Cegues: Consisteix en fer visibles només les caselles que està ocupant o a les que pot moure. Les que no compleixen aquestes condicions resten ocultes. Es pot deixar el rei en escac, amb la qual cosa una partida pot acabar simplement amb la captura del rei oponent. La resta de normes dels escacs segueixen vigents.

Modalitat a Cegues

Modalitat Intercanvi: Consisteix en que, a més dels moviments legals, es pot destinar el torn a intercanviar la posició de dues peces pròpies, sigui o no dins del seu moviment legal. No es validen els escacs ni els mats convencionals, puix que potser el rei pot escapar-se intercanviant-se amb una altra peça. Tampoc no existeix l'ofegat. La resta de normes, sí.

Modalitat Intercanvi

Modalitat Amazona: S'incorpora a la dama, que passa a anomenar-se amazona, el moviment del cavall.

Modalitat Amazona

Modalitat Nuclear: Les captures tenen conseqüències dramàtiques: cada vegada que una peça en menja una altra, es produeix una explosió en aquella casella i en totes les adjacents (en diagonal també) que fa desaparèixer tot el que hi ha al voltant, incloses les pròpies peces i la peça que ha capturat.

Modalitat Nuclear

Modalitat Cilíndrica: Consisteix en la connexió de les files a i h de l'escaquer. Els alfils, les torres i les dames poden continuar la seva trajectòria més enllà dels límits dretà i esquerrà, el cavall pot aparèixer amb el seu moviment natural a l'altre flanc de l'escaquer i els reis tenen una escapatòria que fins ara no tenien.

Modalitat Cilíndrica

Modalitat Tauler Buit: Es tracta de jugar als escacs clàssics sense visualitzar les peces. El tauler apareix buit al llarg de tota la partida i l'única notícia que tindrà serà la notació de les jugades que el rival i vostè han anat fent. És aconsellable jugar-la seguida, amb poques desconnexions.

Modalitat Tauler Buit

  • La possibilitat de jugar la Lliga (tipus de competició continuada, estructurada en temporades, amb l'objectiu d'intentar ascendir en categories), Tornejos Temàtics (tornejos amb una obertura definida) i el Torneig per Equips.
  • Uns fòrums, on es pot comunicar qualsevol afer o dubte que es desitgi o es tingui.
  • Enigmàlia, una secció de problemes lògics no relacionats amb els escacs.

Tot seguit parlarem sobre l'administrador, sense el qual Escaquejant seria un cos sense ànima.

Nom: Ramon Rebull.
Principals aficions: La informàtica, els escacs, la matemàtica recreativa i altres afers.

C. Quin és el seu personatge escaquístic preferit?
R.R. La veritat és que no he vist prou partides magistrals com per tenir preferències des del punt de vista d'estil de joc. Com a personatge actual, sobretot tenint en compte tristos precedents d'altres primeres figures, em quedo amb Anand.


C. Quina és la seva obertura predilecta?
R.R. Confio trobar-la algun dia...


C. I el seu estil de joc?
R.R. M'encanten els enrocs creuats, fins el punt de buscar-los sovint sense seny.


C. Peça preferida?
R.R. Els alfils. En parella, és clar.


C. Fase del joc preferida?
R.R. El mig joc, almenys quan no l'he espatllat amb algun error de l'obertura.


C. Per què juga als escacs?
R.R. De petit m'agradava jugar-hi, per més que mai no vaig practicar-los seriosament. Després de molts anys de no veure un tauler, Internet m'ha donat l'oportunitat de tornar a jugar, i aquesta vegada d'intentar aprendre'n. Fa poc més d'un any que jugo federat.


C. Com considera els escacs?
R.R. Hi ha gent a qui ens atrau trencar-nos les banyes en un problema o en qualsevol repte que requereixi rumiar una estona. Els escacs, com molts altres exercicis intel·lectuals, ofereixen això. Però a diferència dels sudokus o dels problemes matemàtics, incorporen unes regles de joc que permeten mesurar-nos amb un contrincant, i una organització esportiva que incorpora l'element competició sense el qual perdria bona part de la seva gràcia. És a dir: els escacs són intrínsecament un joc, però els que el practiquem l'hem convertit en un esport.


C. Quan va començar a funcionar la pàgina web?
R.R. Va ser l'abril del 2005. Ja fa més de dos anys.


C.
Per quin motiu va crear aquesta comunitat d'escacs?
R.R. Pel que fa a la creació, va ser per qüestions més relacionades amb la informàtica que amb els escacs. M'interessava fer proves amb algunes tecnologies, que em van portar a construir els budells del sistema de joc.
D'altra banda, recordo que en aquella època jo jugava a Ajedrez21. Vaig acabar fastiguejat de jugar ritmes ràpids, quedant-me amb la sensació de no haver après res. Tampoc no feia gaire de la reunió de Carod Rovira amb ETA i de la conseqüent campanya d'assimilació dels conceptes nacionalisme i terrorisme. I he de dir que, de vegades, els comentaris amb que alguns rivals responien a la salutació bilingüe que tenia configurada eren desagradables. Aleshores em vaig plantejar de completar el sistema i treure'l a Internet.


C. La pàgina rep el nom d'Escaquejant per algun motiu en concret?
R.R. La veritat és que quan em vaig proposar buscar un nom, aquest va sortir de seguida. Havia de tenir relació amb els escacs, havia de ser en català, no havia de provocar dubtes ortogràfics al teclejar-lo, el domini havia d'estar disponible, i volia, a més, que tingués algun doble sentit... No es podia dir de cap altra manera!


C. Un dels problemes que genera més polèmica és l'ús de màquines al joc. Ens podria donar la seva opinió al respecte?
R.R. Fer ús de programes com a suport en les partides és una falta de respecte al rival, raó per la que aquesta pràctica està prohibida a Escaquejant. Alhora, ho considero una pèrdua de temps, ja que converteix al trampós en un esclau transcriptor de jugades d'una aplicació a l'altra i viceversa. I no serveix per millorar el nivell de joc, puix que per aprendre d'un error, abans cal cometre'l.
Malauradament, no hi ha forma d'evitar-ho de forma infal·lible. L'única solució seria restringir el portal exclusivament a federats i obligar a tots els usuaris a revelar la seva identitat real. O permetre anònims i no federats mentre aquests no guanyessin massa partides. Però per mi, aquestes no són opcions vàlides.

Sigui com sigui, tot i escoltar l'opinió de tothom, com que la responsabilitat d'eventuals expulsions del web seria meva, considero que només puc tenir en compte el meu criteri en aquest assumpte.

C. Quina de les seccions d'Escaquejant és la seva predilecta?

R.R. El problema diari és la secció que històricament m'havia portat més feina, i de la que menys gaudia, puix que quan intentava resoldre'l (fora de concurs, és clar) quasi sempre recordava la solució que havia penjat.
Però darrerament la situació ha canviat radicalment. Ja fa alguns mesos que tots els problemes que es pengen són propostes d'usuaris, i la seva qualitat ha millorat substancialment. La veritat és que dono molta importància a aquest fet, i agraeixo molt als que esteu enviant propostes en el sistema. En especial a tu, pel gran volum de problemes que has estat i estàs incorporant.


C. Què opina del misteriós 666?
R.R. Jajaja! Ve d'una sèrie de relats d'en llpages, que es referia a un usuari d'Escaquejant un tant sinistre. Vaig voler bloquejar el nom per evitar bromes amb el tema, però ho vaig fer amb tanta mala fortuna que resulta que apareix en primer lloc en la llista d'usuaris si els consultes des del fòrum. El cas és que em va fer gràcia i ho vaig deixar així.

El misteriós 666, presidint la llista d'usuaris per Data de Registre.
(Prémer sobre la imatge per ampliar-la o aquí)

C. El nombre d'usuaris ja és superior als 2500! Què en pensa?
R.R. Molts dels usuaris fa temps que no es connecten o no han arribat mai a jugar cap partida. Actualment es connecten regularment uns 500 usuaris (aprox. 20%), la meitat dels quals acostumen a fer-ho cada dia. Aquesta xifra es pot considerar molt baixa si es compara amb altres webs de joc online, però jo n'estic molt content.

C. Quines perspectives ens prepara per al futur?
R.R. El temps de que disposo per fer millores a l'Escaquejant és molt poc, sobretot tenint en compte que també m'agrada jugar-hi.
Una idea que potser vagi tirant endavant és la d'afegir nous canals. En aquest sentit, fa un temps vaig crear un Google Gadget, descarregable pel Google Desktop que només serveix per a visualitzar el problema diari però que ha fet que força més gent conegui el web. Potser faig alguna adaptació en el futur per poder jugar des de PDA...

Una altra cosa que he començat a fer és afegir un concepte a Escaquejant que anomeno contingut. Això ja existeix, i actualment gestiona la secció d'enllaços, però potser més endavant ho ampliï per contenir informació d'obertures, tornejos externs o informacions amb els problemes. Però tot això queda lluny.

Finalment, potser intenti potenciar una mica al germà petit de l'Escaquejant: l'Enigmàlia. O potser no...


C. Què els voldria dir a tota aquella gent que no és de la comunitat i els hi agrada tafurejar als escacs?
R.R. Que si els agrada tenir l'oportunitat d'aturar-se en una posició i meditar-la amb calma, o deixar-la per l'endemà (i, per tant, els sembla bé que el rival també ho faci), a Escaquejant gaudirien d'aquesta forma de jugar. Però si els agrada jugar partides ràpides, consideren importants termes com lag i control de temps, i els molesta que l'usuari deixi la partida a mitges o trigui en contestar... doncs no, no els a
consello en absolut jugar a Escaquejant. |||

1 comentari:

Pani ha dit...

Felciitats per l'entrevista, fa un mes que em moc per escaquejant (felcitats enormes, naturalment) i aquesta entrevista ha estat molt instructiva i interessant.
Pel que fa al blog: chapeau!

Powered By Blogger